Hvad er bueskydning

Bueskydning er en sport og fritidsbeskæftigelse for alle. Drenge og piger i alle aldre kan være med og få sig en hyggelig stund på skydebanen eller i skoven.


Søren Ringgaard hjælper her en ny skytte igang.

Bueskydning er en individuel sport og man kan frit bestemme selv, hvor meget man vil gøre ud af bueskydningen. Mange har stor fornøjelse af at bruge bueskydningen som rekreation og afslapning – og til at koble fra med. Andre sætter sig mål som de forsøger at opnå, hvorefter de sætter nye mål og atter andre har evnerne til at blive blandt verdens bedste bueskytter.

Bueskydning kræver mest af alt koncentration og at man bliver i stand til at gøre de samme bevægelser skud for skud. Det er forholdsvist svært at opnå høj præcision og mange bliver bidt af jagten på at kunne skyde sine pile ens hver gang. Bueskydning skærper ens evne til at fordybe sig, skærper ens tålmodighed og skærper ens evner til at være rolig i stressede situationer. Alt sammen og mere til, er det egenskaber, der er gode at have med sig ud i dagligdagen.

I mange tilfælde kan man få adgang til sin klubs skydebaner på alle tidspunkter, hvorfor man har mulighed for at træne på de tidspunkter der passer én bedst, udover de fastsatte træningstidspunkter. Det sociale samvær over en kop kaffe eller sodavand er ofte højt værdsat blandt bueskytterne i alle aldre, hvilket gør træningssamlingerne til hyggelige stunder som man ser frem til.

I princippet er der 3 hoved discipliner i bueskydning: Skiveskydning, feltskydning og 3D.

 Skiveskydning foregår ved at man skyder mod ”ansigter” – papirskiver,  der er inddelt i 10 cirkelrunde pointzoner
 i 5 forskellige farver og som  monteres på skydeskiver.
 Størrelsen af disse ansigter varierer med afstandene, der skydes på.
 Indendørs skydes der på 18 m afstand for  voksne og da anvendes et

ansigt, der er 40 cm i diameter. Udendørs skydes der på afstande mellem 30 m og op til 90 m, for
voksne. På de længste afstande er ansigtet 122 cm i diameter.

Feltskydning foregår ude i terrænnet – ofte i skovområder. Her skydes også på ”ansigter”, der er påsat skydeskiver. Disse ansigter er anderledes i farve og point inddeling end de tilsvarende skiveskydnings ansigter. Der kan skydes både på ukendte og kendte afstande.

 3D foregår ligesom med feltskydning ude i terrænnet, men her skyder  man på 3-Dimensionelle modeller af forskellige dyr.
 Det simulerer i nogen grad forholdene som man an komme ud for under  buejagt – men er en ret udbredt skydeform, der dyrkes af alle slags  bueskytter, piger og drenge i alle aldre.
 
Det er ganske sjovt og hyggeligt at gå rundt i terrænnet med sin patrulje og skyde til de forskellige dyrefigurer – på ukendte afstande.

Buejagt er som udgangspunkt forbudt i Danmark, men hvis man har almindeligt jagttegn kan man gennem et specielt jagtkursus og en særlig jagtprøve få et jagttegn, der gælder i 5 år, til buejagt. Derefter skal man op til ny jagtprøve for at forny sit buejagttegn.